• Linnéa "Lagliga droger" Wallenholm

Satirarkivet.se presenterar stolt: Linnéa "Lagliga droger" Wallenholm.

Stöd kampen mot optimisterna

Det var som inlagd på psykiatrisk slutenvårdsavdelning som Linnéa Wallenholm började teckna satiriska porträtt. Ibland är det enda sunda sättet att hantera en sjuk värld att skratta åt alltihop, kontaterar hon.

Text:   Karin Sunvisson

Linnéa Wallenholm är inte en sån där som ”alltid har ritat”. Tvärtom, faktiskt. Hon började för lite drygt ett år sedan som inlagd på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning på St Görans sjukhus.
– Det kom en arbetsterapeut till avdelningen ett par gånger i veckan, och eftersom jag redan avböjt både morgongympa och mindfulness, och därmed sågs som ”behandlingsomotiverad”, ställde jag upp på att pröva att vara med och rita.
Linnéa upptäckte att det var rätt kul, och distraherande. Sedan dess har hon fortsatt, och så småningom tillkom texterna i form av urklipp från hennes föräldrars Dagens Industri. Med skoningslös skärpa kommenterar hon den svenska psykvårdens tillkortakommanden, men också världsfrånvända politiker och pengahungriga kapitalister får smaka på hennes beska medicin.

”Jag tycker att du ska prova att tänka positivt.”

Möte med läkare, anteckning från Linnéas Instagramkonto.

Sina bilder – alltid porträtt – publicerar Linnéa på Instagram under pseudonymen @lagligadroger. Jämte porträtten berättar Linnéa i ord om sin upplevelse av den svenska psykvården. En läkare tycker att ketamin kan vara något för Linnéa, en psykolog förfäras över att hon haft samma kläder på sig två möten i rad. Linnéa säger att hon tecknar mest för sin egen skull, men faktum är att hennes text- och bildmaterial utgör ett unikt vittnesmål om en psykvård som har spårat ur.
– Att teckna har blivit ett sätt för mig att processa det jag möter och frustreras av, att göra något slags humor av det blir ett sätt att avdramatisera och ställa mig utanför det. När det känns som att jag dunkar huvudet i väggen i psykiatrin föreställer jag mig att jag är där för att samla material till mina bilder, och inte en patient som möts av evidensfrånvänt nonsens istället för ordentlig hjälp.

Och det är sannerligen inget smickrande porträtt Linnéa tecknar av den svenska pykiatrin. Hon beskriver den som ”en fyraåring som försöker hamra ner en fyrkantig träkloss i ett trekantigt hål”, en annan gång som en ”riktigt kass pojkvän – det är aldrig han som är elak, det är bara jag som är känslig”. Hon berättar om att i ena stunden vara så övermedicinerad att hon hör ljus, i nästa istället utsatt för flummiga new age-metoder. Hon berättar om oengagerade läkare och psykologer som kommer och går, om deras formulär – formulär till förbannelse! – och om vårdare som inte vill vara där och inte bemödar sig höja blicken från korsordet.
– Det finns så mycket att berätta om! Väntetiderna, hur patienter faller mellan stolar mellan psykiatrin och beroendevården, fragmentariseringen av vården som inneburit att jag under en period gått hos tre olika mottagningar samtidigt, alla specialiserade på ”sin” diagnos. Det kafkaeska – eller kanske hellerska – i att vill du stanna så vill de skicka hem dig och vill du åka hem så vill de hålla kvar dig. Övermedicineringen. Övertron på mindfulness. Blicken i personalens ögon när de gett upp.

”Läkemedelsverket kommer att godkänna ketamin som behandling för depression efter årsskiftet, jag tänker att det vore något för dig att prova.”

Möte med läkare, anteckning från Linnéas Instagramkonto.

Visst har Linnéa också mött kompetent vårdpersonal, de som ”är människor, snarare än byråkrater”, men hon menar att de låga lönerna inom vården är ett svek också mot vårdtagarna.
– Min egen upplevelse, trots möten med en hel del puckon, är att de flesta som arbetar inom psykiatrin är välmenande, om än ganska tafatta, men att man också får vad man betalar för. Och vad man betalar för, med löner och arbetsvillkor, är inte alltid den bäst lämpade personalen. Mentalskötarna har lägre lön än de som sitter i kassan på matbutiken, och kvalitén blir därefter – många gör förstås ett fantastiskt jobb, men det är också många som bara kommer in och sitter av tiden, eller är direkt olämpliga. I en miljö där man handskas med patienter som är i en väldigt utsatt situation, och för vilka bemötandet de får är avgörande – mycket mer än i den somatiska vården – kan det bli rätt dåligt.

”Du har inte funderat på att skaffa katt?”

Möte med läkare, anteckning från Linnéas Instagramkonto.

Linnéa menar att ibland är det enda sunda sättet att hantera alltihop att skratta åt det.
– Oavsett om det gäller den svenska psykvården eller andra fenomen som frustrerar mig, som ogrundad optimism eller inbilska influencers, blir det här ett sätt att ta udden av det som stör och garva åt hur fånigt det är istället för att förtäras av existentiell ångest över hur dumt och ytligt och meningslöst allt är.

En källa till inspiration i gestaltningen av världens fördärv är Dagens Industri.
– Första gången jag använde Dagens Industri att klippa text ur var det bara en slump att det blev just den tidningen. Det var den som fanns hemma. Men det har blivit en ”grej” att det ska vara just Dagens Industri. Dels tycker jag väl att det är lite kul att det är som den absoluta motpolen till vem jag är och vad jag gör – det är en tidning för managementkonsulter och finansvalpar, och jag är ett långtidssjukskrivet dregelmongo som klipper och klistrar – dels är det ju en guldgruva av fånigheter, kanske just för att den har den målgruppen den har. En pompös tidning för pompösa läsare, helt enkelt. Jag taggar dem ihärdigt på Instagram, och skriver meddelanden till dem med jämna mellanrum om att de borde köpa min konst, men hittills har de inte svarat…

I dagarna har Linnéa Wallenholm haft sin första utställning. Utställningsaffischen med titeln ”Stöd kampen mot optimisterna!” utlovar blaskigt rödvin och salta pinnar på vernissagen – precis som i de finare gallerierna. Men Linnéa har inga särskilda planer för sin fortsatta konstnärsbana.
– Det här är min första utställning – men kan lika gärna också bli min sista. Vi får se vart det tar vägen, helt enkelt.

Följ Linnea “Lagliga droger” Wallenholm på Instagram.