• Ella Jax

Ny bildskapare i Satirarkivet.se:

Som en propagandaminister utan dåliga avsikter

Hon beskriver sig som “illustratör, charmör och posör” och har över 16 000 följare på sociala medier. På instagram har hon skapat sig en plattform där hon med humorn och satiren som redskap driver med makthavare, sex, relationer, nyheter och sig själv. Satirarkivet presenterar stolt: Ella ”Smaklös” Jax!

Text:   Carl Krantz

Ella ”Smaklös” Jax (född 1990) är tecknare och illustratör, född och uppvuxen i Vikarbyn i Dalarna. Tecknat har hon gjort ända sedan barnsben, och på dagis fick hon dispens från att vara ute och leka till förmån för att istället bli kvar inomhus och rita.

”Jag såg inte poängen med att springa omkring och jaga varandra”, berättar hon. ”Jag är egentligen ganska dålig på det mesta i livet, och att leva ett vanligt vuxenliv är svårt. Det jag alltid varit bra på är humor, att bygga saker och att rita – och därför har det naturligt blivit så att jag fokuserat på de sakerna. Det är litegrann som en självuppfyllande profetia, att jag inte har något val.”

Jax har tidigare studerat grafisk form på Broby grafiska i Sunne, något som märks tydligt i hennes grafiskt tilltalande och rena uttryck. Idag studerar hon till bibliotekarie för att säkra brödfödan.

”Jag sökte mig till det lugnaste jobbet jag kunde tänka mig, som också gärna skulle fungera att arbeta med på landsbygden”, säger hon. ”Som bildskapare idag kommer det automatiskt med att man också måste vara entreprenör. Jag är jätteglad att folk vill köpa mina grejer, men äcklas av mig själv varje gång jag tvingas till att promota de prints jag gör, till exempel.”

Satiren beskriver Jax som oerhört viktig, men också rolig. Till den viktiga delen pratar hon om möjligheten att få uttrycka sig konstnärligt och samtidigt säga något.

”Man blir som propagandaminister, fast utan dåliga avsikter”, säger hon och skrattar.

Satirens roliga del beskriver hon som politiskt lika avgörande:

”Humor som konstform har generellt låg status. Trots detta är humor tillgängliggörande, humor är frihet och ger möjlighet att skapa ett tryggt lekrum. Via humor kan man till exempel testa på att vara vulgär, ens figurer kan säga sådant en själv aldrig skulle säga. Klassisk högstatuskonst tillskrivs oftast maskulina uttryck. Om min konst beskrivs som ”dekorativ”, ”känslouttryckande” och ”rolig”, generellt kvinnliga värden – så är jag bara glad.”

Följ Ella Jax bilder på instagram: @smaklos
Se fler av hennes bilder här.