Rose O’Neill

Rose O’Neill

1874-1944

Rose O’Neill föddes i Wilkes-Barry, Pennsylvania. Fadern var bokhandlare och modern musiker, aktris och lärare. Rose visade tidigt konstnärliga anlag och vann som trettonåring en teckningstävling i Omaha Herald. Inom två år medarbetade hon med illustrationer i flera lokaltidningar. Hennes far tog år 1893 med henne på en resa till New York där hon inkvarterades hos Sisters of St Regis, ett nunnekonvent.

Nunnorna tog med henne till olika publicister där hon fick sälja bilder ur sin portfolio på sextio bilder och kunde ta upp beställningar på fler. Flera av hennes bilder visades i septembernumret år 1896 av True magazine vilket gjorde henne till den först publicerade kvinnliga amerikanska satirtecknaren. Hon blev anställd av humortidningen Puck, den enda kvinnan i redaktionen, och bidrog med illustrationer i Harper’s och Life.

Mot slutet av artonhundratalet uppstod en rörelse New Woman i USA som framhävde en ny utbildad, modernare och friare kvinnoroll. Artister som Rose O’Neill hade en avgörande roll i utvecklingen där 88% av de 11 000 prenumeranterna på magasinen var kvinnor och redaktörerna ville ha bilder som visade världen ur ett kvinnligt perspektiv.

År 1908 skapade hon en karaktär Kewpie som skulle göra henne berömd. Figuren var inspirerad av kärleksguden Cupido och debuterade i en serie i Ladies’ Home Journal år 1909. Snart fanns den också i tidskrifterna Woman’s Home Companion och Good Housekeeping. Ett tyskt porslinsföretag började tillverka Kewpie-dockor och de gjordes senare också i celloid. De blev en av de första masstillverkade leksakerna i USA och Rose O’Neill blev förmögen.

Kvinnlig rösträtt infördes i hela USA år 1920 då man antog 19:e tillägget till USA:s konstitution med formuleringen: ”Medborgarrätten i USA skall inte, i någon delstat, baseras på kön.” Liksom många andra tecknare stödde Rose O’Neill suffragetterna i kampen för kvinnlig rösträtt.