Ragnvald Blix

Ragnvald Blix

1882-1958

Norsk tecknare född i Kristiania. Uppmärksammades för ett antal nordiska konstnärskarikatyrer på sin första separatutställning i Köpenhamn 1904. Blev året därpå internationellt känd för sina karikatyrer av konstverk från Louvren som visades på Salon des Indépendents i Paris.
Detta ledde till att han fick börja rita för den tyska tidningen Simplicissimus. Under ett tiotal år var Blix en av dess ledande tecknare och fick mer än fyrahundra bilder publicerade.
1918 återvände Blix till Norge för att starta tidskriften Exlex. En satirtidskrift av mycket hög kvalitet såväl bild- som textmässigt. Ett ekonomiskt vanskligt projekt som fick läggas ner efter två år och ett femtiotal nummer.
Efter Exlex började Blix teckna för nordiska dagstidningar. Under en lång följd av år publicerades en teckning varje vecka i danska Berlingske Tidende, norska Dagbladet och den svenska Göteborgs Handels & Sjöfartstidning. Se hans bilder från denna tid under Stig Höök. Blix pseudonym under andra världskriget som han tillbringade som flykting i Sverige.
En fyllig och mycket rikt illustrerad levnadsbeskrivning finns nu i Rikke Peterssons bok RAGNVALD BLIX – karikatyrtecknaren som utmanade Hitler. Utgiven 2016.