Paul Iribe

Paul Iribe

1883-1935

Paul Iribe var en fransk satirtecknare, illustratör och formgivare. Vid sjutton års ålder blev hans illustrationer publicerade i tidskriften l’Assiette au beurre och han skulle komma att teckna karikatyrer och satirbilder också för Le Rire, Le Sourire och La Baionette. Iribe var en skicklig modetecknare och hans illustrationer som publicerades i modemagasin som Vouge blev stilbildande och han är en av föregångarna till l’Art Déco.
Mellan 1906 och 1910 och senare 1933 till 1935 gav Paul Iribe ut tidskriften Le Témoin. I nationalistisk anda trycktes den alltid i trikolorens färger och med reklam för franska varor och företag på tidskriftens baksida. 1910 publicerades i Le Témoin en då okänd Jean Cocteaus karikatyr av Sarah Bernhardt vilket skänkte honom omedelbar ryktbarhet. Tillsammans skulle Iribe och Jean Cocteau ge ut tidningen Le Mot under åren 1914 till 1915.
När utgivningen av Le Temoin återupptogs 1933 gjordes nästan alla illustrationer av Iribe själv och var alltmer patriotiska, ultra-nationalistiska och anti-semitiska. Judar framställdes som farliga inkräktare och la Marianne, symbolen för Frankrike som i Iribes tolkning bar omisskännliga drag av hans älskarinna Coco Chanel, ett offer för deras girighet. Iribe dog 1935 under en tennismatch med Chanel