• Utställningen "Med pennan genom glastaket" visas på Arbetets Museum till 15 november 2020.

  • Italienska Marilena Nardi bildsatte tävlingsaffischen.

Unik satirutställning:

Ny ordning i satirvärlden

Har du undrat varför de flesta satirtecknare är män? Det är de inte, kan vi avslöja! De kvinnliga tecknarna blir bara inte lika ofta publicerade. I en ny utställning på Arbetets Museum visar hundratals kvinnliga satirtecknare från hela världen upp sina bilder.

Text:   Satirarkivet

Utställningen Med pennan genom glastaket samlar 100 alster från 56 finalister i premiärupplagan av den internationella tävlingen, som gick av stapeln 2019. Utifrån tävlingens två teman, ”jämställdhet” och ”klimatförändringar”, skickades över 1000 bidrag in av totalt 260 tecknare världen över. Av dem valdes 100 bilder av 56 tecknare ut till finalomgången.

Initiativet till Women Cartoonists International Award kommer från satirtecknaren Kianoush Ramezani, grundare av och ordförande för den världsomspännande organisationen United Sketches. Syftet med tävlingen är att lyfta fram kvinnliga och icke-binära satirtecknare och bryta de patriarkala strukturer som präglar genren politisk illustration.

Vinnare av Grand Prix i världens första Women Cartoonists International Award blev Doaa el-Adl från Egypten. I ungdomskategorin vann Camila de la Fuente från Venezuela/Mexiko.
Bland finalisterna representeras Sverige av Karin Sunvisson, som också gjort bilden på utställningsaffischen. I Arbetets Museums pressmeddelande säger hon:
– Redaktörer och publicister verkar idag överens om att satiren är livsviktig för det demokratiska samhället. Satiren är ett lackmustest på yttrandefriheten, brukar det heta. Vad säger det då om vår yttrandefrihet att bara en bråkdel av de satirbilder som syns i det offentliga rummet är tecknade av kvinnor? Genom att delta i tävlingen Women Cartoonist’s International Award skickar dessa satirtecknare en uppmaning till sig själva och varandra: Krossa glastaket! Halva himlen är vår!

Utställningen Med pennan genom glastaket pågår till 15 november 2020. Gratis inträde.

Läs mer om utställningen på Arbetets Museums hemsida.
Läs mer om tävlingen på United Sketches hemsida.