Nadar

Nadar

1820-1910

Egentligen Gaspard Félix Tournachon men mest känd under pseudonymen Nadar. Född i Paris i en förläggarfamilj men faderns ohälsa och företagets dåliga lönsamhet gjorde att familjen flyttade till Lyon. Efter faderns död flyttade den 18-årige medicin-studenten tillbaka till Paris.
Där började Nadar skriva för ett par Paistidningar och umgås i bohem-kretsar. Så småningom gjorde han sig ett namn i pressvärlden. Skrev teaterkritik, kåserier och en roman om bohemlivet.
Men det var med en serie karikatyrteckningar han skulle bli berömd. I sin stora karikatyrkatalog ”Panthéon Nadar” dokumenterade han hela det franska kulturetablisse-manget. Det skulle så småningom bli närmare 1000 poeter,författare, skådespelare, musiker och historiker. Visade på fyra stora litografiska planscher år 1854.
År 1853 startade Nadar nästa projekt, fotografering, och öppnade 1855 en egen studio där han arbetade med daguerreotypi. Nu togs porträtt av hela hans kundkrets.
År 1858 flög han luftballong med sin kamera. Samma år fotograferade han i Paris kloaker och katakomber. Senare skulle han också ta de första undervattensfotografierna inifrån en tryckkammare i Marseilles hamn.