• Satirtecknare Martin Piazzolla

Senaste tillskottet på Satirarkivet.se:

”Allt jag någonsin gnällt över blir till bild”

Tittar man på de många bildskapare som samlas under Satirarkivets flagg så märker man snart att det överhängande är historiska tecknare som är representerade, och att de yngre inte riktigt finns med på samma sätt. Visserligen tecknas det kanske mindre satir idag än förr, men vi på Satirarkivet är övertygande om att de finns där ute, och tänker göra vårt bästa för att samla in dem. I linje med detta presenterar vi en av de första yngre nya tecknarna i arkivet: Martin Piazzolla!

Text:   Carl Krantz

Martin Piazzolla (född 1989) är serietecknare och illustratör boende och verksam i Stockholm. Redan som 20-åring valde han att studera serier och sekventiell konst på högskolenivå, och utbildade sig vid det idag nedlagda Serie- och Bildberättarprogrammet i Gävle. Idag studerar han till arkitekt.

Hans bilder är livligt tecknade, med ett starkt uttryck och dräpande kommentarer. ”Jag är främst intresserad av att det faktiskt ska vara kul, snarare än att jag hela tiden måste ha rätt”, berättar Martin. ”Jag kan ha lite svårt för satir vars främsta syfte är att undervisa. För mig skulle det kännas oklädsamt att ha den inställningen.”

Hans skämtteckningar publiceras regelbundet i Galago, och han har tidigare också haft egna skämtserier rullande i tidningar som Revansch och Diabetestidningen. Andra tidningar man kunnat hitta Martin i är Herman Hedning, Kanalen och 91:an.

”Jag utgår mest ifrån något som någon sagt, en sägning, som jag sedan skruvar till. Ofta är detta också kopplat till någon aktuell samhällsdebatt, och på det viset kan jag säga något om den tid vi lever i.”

Läs mer om Martin och se fler av hans bilder på hans hemsida eller förstås här på satirarkivet.se!