Marilena Nardi

Marilena Nardi

1966-

Marilena Nardi föddes 1966 i Chiampo, en liten stad om dryga tolv tusen invånare i norra Italien. Hennes politiska intresse väcktes redan i hemmet av pappan som hade varit med i italienska motståndsrörelsen under andra världskriget och var övertygad anti-fascist. Broderns serietidningssamlingar inspirerade hennes till att börja teckna.
Efter avslutade konststudier har hon verkat som både skulptör och bildkonstnär. Hon undervisar också i illustration på Venedigs Konstakademi.
Som satirtecknare har Marilena Nardi medverkat i de flesta av Italiens större dagstidningar. Bildernas teman är allt ifrån den inhemska maffian, Italiens högerpopulister och flyktingars massdöd i italienska farvatten till internationella politiska skeenden. I EU-kritiska bilder har hon bland annat tagit upp effekterna av EU:s flyktingpolitik och hur fascismens spöke hemsöker hela EU-projektet.
Marilena Nardi har vunnit ett stort antal priser för sina bilder. Bland annat blev hon 2018 den första kvinnliga satirtecknaren att tilldelas det prestigefyllda World Press Cartoon Award.