Linnéa Wallenholm

Linnéa Wallenholm

1988-

Linnéa Wallenholm började teckna som inlagd på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning på St Görans sjukhus. Så småningom tillkom texterna i form av urklipp från hennes föräldrars Dagens Industri. Hennes bilder kommenterar hon den svenska psykvårdens tillkortakommanden, men också världsfrånvända politiker och pengahungriga kapitalister. "Det kom en arbetsterapeut till avdelningen ett par gånger i veckan, och eftersom jag redan avböjt både morgongympa och mindfulness, och därmed sågs som 'behandlingsomotiverad', ställde jag upp på att pröva att vara med och rita", berättar Linnéa. "Bilderna har blivit ett sätt att ta udden av det som stör och garva åt hur fånigt det är istället för att förtäras av existentiell ångest över hur dumt och ytligt och meningslöst allt är."

Bilderna publiceras på Instagram under psudonymen @lagligadroger. Jämte porträtten berättar Linnéa i ord om sin upplevelse av den svenska psykvården. Hennes text- och bildmaterial utgör ett unikt vittnesmål om en psykvård som har spårat ur och som Linnéa beskriver som ”en fyraåring som försöker hamra ner en fyrkantig träkloss i ett trekantigt hål. "Mentalskötarna har lägre lön än de som sitter i kassan på matbutiken, och kvalitén blir därefter – många gör förstås ett fantastiskt jobb, men det är också många som bara kommer in och sitter av tiden, eller är direkt olämpliga. I en miljö där man handskas med patienter som är i en väldigt utsatt situation, och för vilka bemötandet de får är avgörande – mycket mer än i den somatiska vården – kan det bli rätt dåligt", säger Linnéa som menar att de låga lönerna inom vården är ett svek också mot vårdtagarna.

En källa till inspiration är Dagens Industri. "Första gången jag använde Dagens Industri att klippa text ur var det bara en slump att det blev just den tidningen. Men det har blivit en 'grej' att det ska vara just Dagens Industri. Dels tycker jag väl att det är lite kul att det är som den absoluta motpolen till vem jag är och vad jag gör, dels är det ju en guldgruva av fånigheter", menar Linnéa. "Jag taggar dem ihärdigt på Instagram, och skriver meddelanden till dem med jämna mellanrum om att de borde köpa min konst, men hittills har de inte svarat..."

Läs en intervju med Linnea här. Följ henne på Instagram