Klaus Albrectsen

Klaus Albrectsen

1932-

Klaus Albrectsen är en av Danmarks stora satirtecknare som i nära sextio år kommenterat världens tillstånd. Albrectsen var under 1960-talet knuten till Berlingske Tidende men samarbetet fick ett abrupt slut när han började kritisera USA:s krigföring i Vietnam. Efter att flera gånger ha upplevt att hans teckningar inte gick i tryck valde han att gå över till Ekstrabladet där han fick större spelrum för sina kritiska kommentarer.
Ett återkommande tema i hans satirer är motståndet till EU. Efter folkomröstningen 1972, som resulterade i danskt medlemskap, valde han att flytta till Sverige. Här tecknade han för Expressen tills han upptäckte att hans kritik av kärnkraften inte gick i tryck.
Han bestämde sig för att inte teckna för borgerliga tidningar och medverkade i stället i den syndikalistiska Arbetaren och Stockholms Tidningen. I Danmark tecknade han för Socialistiskt Dagblad och ett antal alternativa tidskrifter. Han fick även uppdrag från fackföreningsrörelsen i form av affischer, foldrar och satiriska kommentarer i facktidningar.
År 1981 mottog Klaus Albrectsen danska LO:s kulturpris och 1984 LO:s kulturpris i Sverige. Han har också illustrerat böcker och 2002 gav han ut sjävbiografin Livstegn – en venstrehåndstegners tillbageblik.