• Nicky Minus

  • Zelda D'Aprano. Från en serie om strejkande kvinnor i Australiens historia.

Från down under, Nicky Minus är senaste tillskottet i Satirarkivet.se:

Kampen och konsten

Satirtecknare och fackföreningskämpe – australiensiska Nicky Minus har alltid ett tydligt politiskt syfte med sin bildkonst. Arbetares rättigheter, jämställdhet och klimatet står högst på dagordningen.

Text:   Karin Sunvisson

Australiensiska Nicky Minus (född 1989) har återupplivat en ädel konstform. I sin ateljé som är inhyst i världens äldsta fackföreningsbyggnad, Trades Hall i Melbourne, skapar hon plakat och banderoller för Australiens fackföreningar. Hennes igenkännbara stil och slagfärdiga slogans syns på plakat och banderoller i demonstrationer runtom hela Australien.
Tillsammans med konstnärskollektivet Workers’ Art Collective som verkar i Trades Hall håller hon också workshops i plakat- och banderolltillverkning till stöd för olika arbetarrörelser. Som brödjobb arbetar Nicky Minus som grafisk formgivare för en fackförening.

Nicky Minus är aktiv i många gräsrotsrörelser och var bland annat en av de drivande aktivisterna bakom Blockade IMARC i oktober 2019, där tusentals demonstranter blockerade en konferens för olika gruvföretag vilka enligt demonstranterna ”utnyttjar arbetare, stjäl från Australiens urfolk och bryter mot mänskliga rättigheter”. Händelsen fick stor uppmärksamhet i internationell media på grund av polisens brutalitet mot demonstranterna. Australiens premiärminister Scott Morrison meddelade kort därefter att regeringen ska stifta en lag som kommer att göra det olagligt för miljöaktivister att rikta sina aktioner mot affärsidkare eller företag i gruvsektorn. Behovet av Nicky Minus och hennes kamrater är uppenbart.

Nicky Minus är också en erkänd serietecknare. Hennes senaste serieroman Capitalism Makes Me Sick utkommer senare i vår.

Läs mer om Nicky Minus på hennes hemsida.