Helios Gomez

Helios Gomez

1905-1956

Spanskromsk konstnär född i Sevilla. Utbildade sig vid konsthantverksskolan i Sevilla och porslinsfabriken Cartuja till målare och dekoratör. Medarbetade som illustratör i tidskrifter och hade sin första utställning i Sevilla år 1925. Tidigt politisk aktiv drevs Gomez i exil år 1927 varefter han levde ett vagabonderande liv i tjugotalets Europa. Deltog i arbetarupproren i Spanien hösten 1934 varvid tusentals radikaler fängslades. Som fånge efter nederlaget utförde Gomez ombord på straffanstaltsskeppet Uruguay på Barcelonas redd träsnittsserien Viva Octobre.
Hela tiden också konstnärligt verksam deltog han i spanska inbördeskriget på Mallorca, i Madrid och Andujar. Tvingades lämna Spanien 1939 och satt i fångläger i Frankrike och Algeriet. Kunde återvända till Spanien 1942 där han startade en motståndsrörelse mot Francoregimen men fängslades 1946 och frigavs först 1954.
Den franske konstkritikern Jean Cassou karakteriserade Gomez så här:
”Denne unge konstnär, lika alltigenom uppriktig i sin konst som ärlig och hängiven revolutionär. Konstnär för att han är revolutionär och revolutionär för att han är konstnär”.