• Helga Henschen (foto: Anders Fugelstad)

Äntligen på Satirarkivet.se:

Helga Henschen!

Samtidigt som vi firar Satirarkivet.se med en nysatsning har det funnits anledning till självkritik. Trots arbetet med att få in fler kvinnliga tecknare har den kanske största glömts bort. Men det är aldrig för sent för bättring: Satirarkivet.se presenterar stolt... Helga Henschen!

Text:   Karin Sunvisson

Helga Henschen (1917 – 2002) föddes in i högborgerlig miljö men där blev hon inte långvarig. Det var i arbetarrörelsen hon kände sig hemma och vars ideal om fred och jämställdhet hon kom att bli trogen livet ut.
 ”Inte förrän jag kom in i arbetarrörelsen blev jag tagen på allvar. (…) Man lyssnade på vad jag hade att säga. Man skrattade inte. Ingen kritiserade min klädsel, mitt utseende. Det var som att stiga ut i ett landskap med milsvida horisonter ” har Henschen berättat.
 1964 var hon med och startade Kulturarbetarnas socialdemokratiska förening och hon var även verksam i Kvinnor för fred – Henschens teckningar är än idag ett stående inslag i föreningens medlemstidning där hennes upproriska alter ego Rebella fortfarande härjar fritt.
 Som konstnär var Helga Henschen mångsidig och hennes skapande sträcker sig från tidningsillustrationens blygsamma format till muralmålningens monumentala. Bland annat utsmyckade hon 1975 Tenstas tunnelbanestation med både målningar och skulpturer i verket ”En ros till invandrarna”.
 Helga Henschen är en omistlig del av den samtidskommenterande bildskapartradition som Satirarkivet.se vill främja. Med sina bilder blev hon ett konstnärligt språkrör för flera av sin tids samhällsomvälvande politiska rörelser. Hon sammanfattar själv meningen med att genom bild verka för politisk förändring med orden: ”Om jag inte ritade gubbar, så skulle inte en kotte bry sig om vad jag säger ” .

Läs mer om Helga Henschen på Föreningen Helga Henschens vänner. De i denna presentation visade bilderna är tagna ur boken Helgas flygblad som gavs ut av denna förening 2017. Finns att köpa här.