• Mohammad Saba'aneh

Mohammad Saba'aneh, satirtecknare bosatt i Gaza, är senaste tillskottet på Satirarkivet.se:

En fri röst i Gaza

Text:   Karin Sunvisson

Mohammad Saba’aneh (f. 1978) är en palestinsk satirtecknare bosatt i Ramallah. Han publicerar sig främst i den palestinska tidningen Al-Haya Al-Jadeda, men har också en publik utomlands. Han föreläser om bildsatir, regelbundet på Palestinas största universitetet Al-Najah i Nablus på Västbank­en. Han undervisar också barn och ungdomar i kritiskt tänkande och bildanalys.
Saba’anehs satir vänder sig i första hand mot den israeliska ockupationsmakten men han kritiserar även interna palestinska förhållanden vilket har gjort att han blivit föremål för censur också av palestinska media.
2013 tillfångatogs Saba’aneh av israelisk militär och sattes i israeliskt fängelse där han blev kvar i fem månader. Saba’aneh anklagades för samröre med Hamas då hans bilder hade publicerats i en bok utgiven av hans bror som är medlem i partiet.
Men också Hamas har ett horn i sidan till Saba’aneh sedan han kritiserat Ismail Haniyeh, tidigare palestinska myndighetens premiärminister.
– Jag är fri att kritisera varje palestinsk auktoritet, liksom jag är fri att kritisera Israel. Ingen ska få tysta mig! säger tecknaren.

“Hur skulle Historien se ut om det vore de som offrat sitt blod som fick skriva den? Jag vill försöka svara på den frågan i mitt folks ställe; Palestinas folk som har berövats varje frihet, rätten till sitt land och till sin berättelse.”

Följ Mohammad Saba’aneh på Instagram.