Darren Cullen

Darren Cullen

1983-

Satirtecknare, illustratör och skribent, bosatt i London. Blev utkastad från konstskolans reklamprogram för att hans arbete blivit ”okommersiellt och stötande”. Använder idag reklamens språk för att attackera nyliberalismens världsordning. Har gjort flera uppmärksammade konstinstallationer, bland annat Pocket Money Loans, en lånebank för barn som erbjuder lån för 5000% ränta. November 2019 öppnade han med konstforskaren Gavin Grindon Museum of Neoliberalism i London.
Hans huvudfrågor är anti-kommersialism, anti-militarism och klimatet.
Darren Cullen sprider sina bilder bland annat genom subvertising-kampanjer. Satiriska affischer som använder reklamens bildspråk.
När Darren Cullen hånade Shell blev han kontaktad av bolagets advokater. "Man gav mig sju dagar att ta bort mina Hell-varor från hemsidan, t-shirtar och knappar med den brinnande Hell-logon. Jag frågade dem om Shell också ägde varumärket HELL eller planerade att inom en överskådlig framtid byta namn till HELL. Jag fick svaret att varumärkes-rätten inte bara täcker det som är identiskt med varumärket, utan också det som kan förväxlas med varumärket. Jag svarade att javisst, det verkar logiskt och jag kan förstå hur man kan förväxla Shell och Hell eftersom de båda önskar skapa en brinnande och obebolig värld.. Efter det slutade del att höra av sig", berättar Darren Cullen i en intervju i Folket i Bild/Kulturfront nr 1 år 2020.