Carl Olof Petersen

Carl Olof Petersen

1881-1939

Född i Malmö flyttade Petersen 1903 till Tyskland där han studerade konst i München och Karlsruhe. Bosatte sig i den lilla pittoreska staden Dachau norr om München.
/ Publicerade bilder i de två münchentidningarna Jugend och Simplicissimus. Hans specialitet var djur och naturbilder. Publicerade med stor framgång flera barnböcker med djur som huvudpersoner. Hjälpte till att introducera träsnittstekniken i Sverige och var med och bildade Föreningen originalträsnitt år 1912.
Under första världskriget var Simplicissimus fylld av bilder som propagerade för kriget och häcklade motståndarsidan. Även Petersens bilder, som fanns med i de flesta nummer under denna tid, präglades av samma motivval.
Under 1920- och 1930-talet ägnade sig Petersen nästan helt åt landskaps- och djurbilder. Den 22 mars 1933, strax efter maktövertagandet, hade nazisterna inrättat ett koncentrationsläger för politiska fångar utanför Dachau. År 1939 planerade Petersen att flytta tillbaka till Sverige men avled den 18 oktober vid ett besök i Ulricehamn.
Bilderna hämtade från www.simplicissimus.com