Berra Barden

Berra Barden

1924-2012

Född som Bertil Olsson i ett kommunistiskt föräldrahem på Värmdö. Samtidigt som Berra under hoppjerkatiden efter kriget provade på en rad olika yrken ägnade han sig åt sina konstnärliga intressen: att rita, måla och skulptera.

I början av 1980-talet engagerade sig Berra och hustrun Marilyn i fredsarbetet i Svenska fredskommittén och här visade bilder har först publicerats i dess tidskrift Fred och solidaritet.

Ur en personlig presentation skriven av Lars Hillersberg 1988: ”. . . Jag hade haft det något opportuna modet att driva med den trendigaste av grupperna i denna vänster, som brutit sig ur ett litet och dåligt kommunistparti för att bilda ett mindre och sämre. Detta roade Berra som etablerade sig som återförsäljare av Puss, en av dem, det fanns exempel på motsatsen – som redovisade prompt och hederligt. Berra tillhör den generation som fått lära sig att göra rätt för sig. Jag visste inte då att han också var en utomordentlig tecknare. På senare år har jag i Fred och Solidaritet tagit del av denna verksamhet och också knyckt några teckningar och tryckt av i UTSLAG, bl.a ”Och hur har ni det med postmodernismen här i landet” en verklig höjdare bland 80-talets skämt- och satirteckningar”.