Aseem Trivedi

Aseem Trivedi

1987-

Assem Trivedi är född i Kanpur, Uttar Pradesh.
Han inledde sin karriär som frilanstecknare för flera tidningar och magasin. Är en av grundarna till Save your Voice, en rörelse mot internet-censur i Indien.
År 2011 tog den legendariske medborgarrättskämpen Anna Hazare (född 1937) initiativet till India against corruption. En bred nationell rörelse mot korruptionen i Indien.
För att stödja rörelsen startade Trivedi en nätsida. Hans teckningar fick masspridning och mötte bred uppskattning.
December 2011 tvingade polisen i Mumbai operatören att stänga nätsidan. Trivedi svarade med att lägga sidan på en ny adress cartoonsagainstcorruption. blogspot.se/
Den 9 september 2012 arresterades Aseem Trivedi anklagad för att ”ha visat bristande respekt för nationens symboler”. Trivedi skulle den 15 september ha tagit emot CRNI Award for Courage in Editorial Cartooning från Association of American Editorial Cartoonists i Washington, DC. Vi visar här ett antal av de bilder som väckt myndigheternas misshag.
Så här beskriver Aseem Trivedi sitt eget ställningstagande:
”Jag är demokratisk. Jag är patriotisk. Jag har levt i tjugofyra år utan att ha anklagats för korruption. Jag ritar bara satirbilder. … Jag talar om nationalism. Jag älskar mitt land. Jag reagerar [mot korruptionen] på mitt eget sätt. Några protesterar. Andra hungerstrejkar i Indien. [Vad mig beträffar,] är jag en satirtecknare.”