Anton Refregier

Anton Refregier

1905-1979

Anton Refregier föddes i Moskva och emigrerade till USA år 1920. Efter att ha arbetat med olika ströjobb i New York fick han ett stipendium för studier vid Rhode Island School of Design år 1921. Efter att ha slutat skolan 1925 arbetade han för dekoratörer med att göra repliker av kända målningar. 1927 reste han till München där han studerade för målaren Hans Hofmann.
Tillbaka i New York levde han i den radikala konstnärskolonin i Croton-on-Hudson vilket han såg tillbaka på som den lyckligaste tiden i sitt liv. Han arbetade med muralmålningar och fick från 1935 ekonomiskt stöd från Federal Art Project som initierats av Franklin D Roosevelt.
Han blev lärare och rektor vid American Artist School från 1937-1938 och erbjöds att välja mellan två olika projekt. Muralmålningar i en domstol eller i ett barnsjukhus. Han valde arbetet vid Green Point Hospital i Brooklyn. Han fortsatte sedan att arbeta med en rad statliga projekt och fick ett namn som skicklig muralist.
År 1940 fick han det uppdrag som skulle bli hans mest berömda verk. Muralmålningen ”History of San Fransisco” i Rincon Center i San Fransisco. Den består av 27 paneler som täcker en yta på 37 kvadratmeter och tog två år att färdigställa. Den visar olika händelser ur stadens historia och skapade en livlig debatt om synen på vad som skildrades.
Den republikanske senatorn Hubert B. Scudder och Richard Nixon deltog i kongressförhör för att få verket avlägsnat. Men protesterna tillbakavisades av en grupp artister och museidirektörer.
Efter konflikten fortsatte Refregier sitt konstnärliga arbete och dog medan han år 1979 var i Moskva för arbete med en muralmålning i ett medicinskt center i sin hemstad. Samma år blev hans Rincon Mural skyddad under National Register of Historic Places.