Anna Stina Erlandsson

Anna Stina Erlandsson

1956-

Verksam som konstnär, skämttecknare samt projektledare för kulturföreningen ApE.
Har tecknat skämt/satir-teckningar hela mitt liv, och har dessutom alltid ägnat mig åt att driva projekt med en ifrågasättande underton. Jag har då och då publicerat teckningar och serier i exempelvis DN/Gästserien Mammaledig, samt skämtteckningar på seriesidan och NoN, och i Galago.
1977 startade jag tillsammans med kollegan Annica Einarson ett samarbete. Vi drev en liten grupp på Konstfack kallad Fredagsgruppen (r) — Vi gjorde ett flertal satiriska utställningar, baserade på teckning. Vi startade det konceptuella tjej-punk-bandet Mamma Snäll. Ett annat av våra första projekt var Polisutställningen Skydda-Hjälpa-Ställa till rätta. Andra tidiga evenemang värda att nämna är Köttutställningen — de refuserade salong, som var en kommentar till Textilfackets pälsutställning på Konstfack. Vi deltog i bildandet av satirtidskriften Utslag (i samarbete med bl.a. konstnären Lars Hillersberg).
Samarbetet Einarson/Erlandsson genererade 1984 kulturföreningen ApE som i tvärkulturella samarbetsformer och i skiftande konstellationer och miljöer har producerat och genomfört ett stort antal kulturella evenemang; Ett exempel är KUL ATT NI HÅLLER PÅ, som var en satirisk kommentar till konstens sitution i samhället. Vi har producerat skämt/satir-utställningar som gått på turné i landets Folkets Hus. Aktuellt just nu är bl.a. siten för skämt/satir-teckning; www.ha-ha.nu Se även kulturföreningen ApEs hemsida www.apes.nu