Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Sverige   |   Europa   |   Övriga världen
Klicka för att se förstoring
Bertil Almqvist | En svensk tiger 1941
Från Kungliga Bibliotekets utställning av beredskapsaffischer:

”En svensk tiger är kanske den mest efterfrågade affischen. Många tyckte den var svår att förstå men ingen var oberörd. Den är i själva verket genialisk och tvetydigheten startar en tankeprocess där budskapet sakta nöts in. Tigern var dels en militär benämning på soldaten, dels ett uttryck för farlighet. Men det var naturligtvis också en uppmaning till att vara försiktig med vad man säger och till vem man säger det.”

Rättigheterna till affischen tillhör Beredskapsmuseet genom en gåva från Bertil Almqvists döttrar.

Museet är inrymt i Batteri Helsingborg, en underjordisk befästningsanläggning uppförd år 1940 för att skydda det neutrala Sverige mot angrepp.

« Tillbaka till aktuell söklista


Bertil Almqvist
1902-1972 Författare och skämttecknare. Använde pseudonymerna Bertila och Trallgöken, Nådde ut i vida kretsar med den dagspolitiska tecknade skämtsidan "På tapeten" i Aftonbladet (1933–68) och med två vissamlingar (1948–49) tonsatta av Lille Bror Söderlundh. Mycket uppskattade är fortfarande hans bilderböcker för barn om den fantasifullt samtidsanpassade stenåldersfamiljen Hedenhös (13 böcker, 1948–71). Skapade ”En svensk tiger”, beredskapstidens mest uppmärksammade affisch. Användning av visade bilder