Bildskapare A-Ö Historiskt Geografiskt Om satirarkivet FiB Kontakta oss  
Sverige   |   Europa   |   Övriga världen
Klicka för att se förstoring
Carl Fredrik Hägg | Polletik
"En sladdermaskin som går med fyra tidningsredaktörers kraft. Man ser här tidningsredaktörerna med sina långa öron, huru de rådpläga om det rätta sättet att gå till väga för att vinna många prenumeranter, resultatet blir slentrianismen, man öfverenskommer om att hålla med de rika och maktegandes låt vara orättvisa sak, ty det blir i annat fall ingen vinst vid att hjälpa den fattige tillrätta, han har ju ändå icke något att mjölka."

« Tillbaka till aktuell söklista


Carl Fredrik Hägg
1843-1928

Hägg föddes i Getinge, Västra Gårdstånga socken i Skåne och flyttade 1880 till Landskrona där han arbetade som tunnbindarförman på sockerbruket. Han var självlärd och hade ett brett kulturellt intresse och ett stort bibliotek.

Hägg gjorde oljemålningar och akvareller och tecknade. På sin kolonilott vid fästningsvallen hade han byggt ett mekaniskt maskineri där små naturtrogna hantverkare, skurna i trä, satte sig i rörelse när man drog runt en vev. En sevärdhet som människor kom långväga ifrån för att se.

År 1877 skrev Hägg en samling långa dikter som beskrev hans syn på samhällets orättvisor och illustrerade dem med färglagda teckningar. Häftet, som bara gjordes i ett exemplar, finns nu på Landskrona museum. Hägg kallade sitt manuskript "Polletik" eller Det föråldrade samhällets slingerbukter och under varje bild finns i koncentrerad form en text om de missförhållanden som han gisslar i tillhörande dikt.

I boken Polletik eller det föråldrade samhällets slingerbukter, Uppsala 1998, presenterar Sven B. Ek Carl Fredrik Häggs liv och verksamhet och där finns hela häftet avbildat i något förminskad faksimil version.

Användning av visade bilder